Toevoeging daratumumab aan standaardbehandeling verbetert overleving bij multipel myeloom

Aurora van de Loo
30 september 2024
1 min

Multipel myeloom is een vorm van beenmergkanker die tot op heden niet te genezen valt. De ziekte is op zich behandelbaar, maar kenmerkt zich door terugvallen na soms lange periodes van remissie, die uiteindelijk fataal zijn. In de CASSIOPEIA studie, een grootschalig Europees onderzoek met 111 deelnemende medische centra, is gekeken naar de rol van daratumumab in de behandeling van deze ziekte.

Daratumumab is een middel dat zich richt op het eiwit CD38, vooral sterk aanwezig in myeloom cellen. Door zich te binden aan het eiwit zorgt daratumumab ervoor dat het eigen immuunsysteem wordt geactiveerd en het multipel myeloom beter kan worden bestreden. In dit onderzoek werd gekeken wat het effect is van daratumumab in combinatie met de standaardtherapie van bortezomib, thalidomide en dexamethason (D-VTd versus VTd). De resultaten van daratumumab zijn veelbelovend.

Onderzoek naar verbeterde behandeling

In de CASSIOPEIA studie namen 1085 patiënten tussen de 18 en 65 jaar deel, recent gediagnosticeerd met voor stamceltransplantatie geschikt multipel myeloom. De deelnemers werden gerandomiseerd in verschillende groepen. In de eerste fase van het onderzoek werden ze ingedeeld in pre-transplantatie inductie en post-transplantatie consolidatie. De patiënten die de consolidatie voltooiden en minstens een partiële respons hadden werden weer gerandomiseerd in intraveneus daratumumab of observatie voor 2 jaar of minder. De primaire uitkomst waarnaar werd gekeken in de eerste fase was een goede respons op consolidatie. Bij de tweede fase werd gekeken naar progressievrije overleving vanaf de tweede randomisatie.

D-VTd vs. VTd

Tussen 22 september 2015 en 1 augustus 2017 kregen 543 patiënten D-VTd en 542 patiënten VTd. Hierna kregen 442 patiënten onderhoudsbehandeling met daratumumab en 444 deelnemers werden enkel geobserveerd. De mediane follow-up was vanaf de eerste fase 80,1 maanden (IQR 75,7–85,6) en vanaf de tweede fase 70,6 maanden (66,4–76,1). In de daratumumab groep was de progressievrije overleving significant langer dan in de observatiegroep (p<0,0001). In zowel de D-VTd groep als de VTd groep werden betere uitkomsten gevonden bij onderhoud met daratumumab in vergelijking met alleen observatie (p=0.048; p<0,0001).

De resultaten van het CASSIOPEIA onderzoek laten zien dat daratumumab gecombineerd met VTd de progressievrije overleving aanzienlijk verlengt voor patiënten met recent gediagnosticeerd multipel myeloom die in aanmerking komen voor stamceltransplantatie. Dit laat ook zien dat monotherapie met daratumumab als onderhoudsbehandeling mogelijk de behandeling van de toekomst is die de zorg voor deze patiënten flink kan verbeteren.  

Deel blog:

Referenties

1. 1. NTvH 14 augustus 2024; https://www.ntvh.nl/toevoeging-daratumumab-aan-standaardbehandeling-verbetert-overleving-bij-multipel-myeloom/

Nieuwsbericht

Dit is een nieuwsbericht van NTvH met als referentie: Moreau P.  The Lancet Oncology. 2024: https://doi.org/10.1016/s1470-2045(24)00282-1

Verder leren: Polyneuropathie bij multipel myeloom

De videospecial ‘Polyneuropathie bij multipel myeloom’ op Farmacotherapie-Online gaat dieper in op de bijwerking polyneuropathie bij de behandeling van multipel myeloom. Er wordt afgesloten met herkenbare, interessante casuïstiek.