De toekomst van geneesmiddelenontwikkeling: AI

Aurora van de Loo
23 september 2024
1 min

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert de medische wereld met razendsnelle ontdekkingen en innovaties. Insilico Medicine, gevestigd in Masdar City, Abu Dhabi, heeft onlangs het eerste volledig door AI gegenereerde medicijn ontwikkeld voor de behandeling van idiopathische longfibrose (IPF). Dit toont de potentie van AI om nieuwe medicijnen efficiënter en effectiever te creëren.

De rol van AI

Insilico Medicine maakt gebruik van hun AI-platform Pharma.AI om het proces van geneesmiddelenontwikkeling te optimaliseren. Het systeem bestaat uit drie componenten: Biology42, Chemistry42 en Medicine42. Daarbij richt Biology42 zich op het begrijpen van de biologische mechanismen van ziekten, Chemistry42 ontwerpt de moleculaire structuren en Medicine42 voorspelt de resultaten van klinisch onderzoek.

Traditionele methoden in de geneesmiddelenontwikkeling zijn vaak tijdrovend en duur. Met AI-technologie kan Insilico Medicine aanzienlijk meer moleculen ontwerpen en testen in een kortere tijd. Dit bespaart niet alleen kosten, maar verkort ook de tijd die nodig is om nieuwe medicijnen naar de markt te brengen, waardoor patiënten sneller toegang hebben tot nieuwe behandelingen.

Het potentieel van AI

Naast het huidige onderzoek naar IPF heeft Insilico Medicine een robuuste pijplijn met meer dan 30 AI-ontworpen medicijnen, waarvan er zeven al in klinisch onderzoek bij mensen zijn. Deze omvatten behandelingen voor inflammatoire darmaandoeningen, immuun-oncologische doelen en zelfs medicijnen die zijn ontwikkeld door middel van synthetische letaliteit benaderingen — een methode waarbij het richten op één eiwit in kankercellen deze kan doden zonder normale cellen te schaden. Dit illustreert de mogelijkheden die AI biedt voor de toekomst van geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling.

Het doel van het gebruik van AI

Dr. Alex Zhavoronkov is oprichter van Insilico Medicine. Zijn ultieme doel is om AI te gebruiken om de fundamentele processen van veroudering te begrijpen en aan te pakken: ‘Onze prioriteit nummer één is om AI te leren de basisbiologie van veroudering te begrijpen en ik denk dat we daarin zijn geslaagd. Nu moeten we aantonen dat we dit begrip kunnen gebruiken om ziekten te genezen.’

Insilico Medicine is ook actief in het onderzoek naar nieuwe materialen en geavanceerde robotica. Hun volledig autonome laboratorium in Shanghai maakt gebruik van  AI en robotica om het geneesmiddelenontwikkelingsproces te verbeteren.

De toekomst met AI

Indien het door AI gegenereerde IPF-medicijn van Insilico succesvol is dan kan dit een belangrijke stap zijn in de toepassing van AI in de farmaceutische ontwikkeling.

De reis van Insilico Medicine van het conceptualiseren van AI-gedreven geneesmiddelenonderzoek tot het bereiken van klinische proeven toont het transformatieve potentieel van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg in alle stadia. Het werk van Insilico Medicine illustreert de toenemende rol van kunstmatige intelligentie in de geneeskunde en hoe deze technologie eventueel kan bijdragen aan nieuwe behandelopties.


In de header: Dr. Alex Zhavoronkov

Deel blog: