Mycomeat: vleesvervanger versus vlees

Aurora van de Loo
14 maart 2023
1 min

In een recente studie is onderzocht wat vervanging van een hoge inname van rood en bewerkt vlees door mycoproteïne voor effect heeft op biomarkers van darmkanker en darmgezondheid. De resultaten zijn gepubliceerd in European Journal of Nutrition.

Het vleesrijke, vezelarme westerse dieet wordt sterk in verband gebracht met het risico op darmkanker. Mycoproteïne wordt al tientallen jaren verkocht als een vezelrijk alternatief voor vlees. Dit eiwit heeft een vleesachtige structuur en wordt geproduceerd door de schimmel F. venenatum (bekend van de vleesvervangers van Quorn). De effecten van mycoproteïne in de menselijke darm zijn echter nog niet goed onderzocht.

Vlees kan plantaardig voedsel, en dus vezels, uit de voeding verdringen, wat leidt tot een verminderde productie van anticarcinogene darmmicrobiële metabolieten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om butyraat; een korteketenvetzuur dat een rol speelt in de preventie en remming van colorectale kanker. Mycoproteïne is daarentegen rijk aan zowel eiwitten als vezels.

In het huidige onderzoek zijn de effecten van het vervangen van een hoge inname van rood en bewerkt vlees door mycoproteïne op markers van intestinale genotoxiciteit en darmgezondheid geanalyseerd.

Onderzoek: Mycomeat

Het betreft hier een gerandomiseerd, cross-over dieetinterventieonderzoek. Twintig gezonde mannelijke volwassenen namen deel. Ze werden gerandomiseerd over twee onderzoeksarmen. Ze consumeerden of gedurende twee weken 240 gram rood en bewerkt vlees of starten met twee weken 240 gram mycoproteïne per dag. Vervolgens was er een uitwasperiode van vier weken waarna ze voor twee weken in de alternatieve onderzoeksarm werden geplaatst. De onderzoekers wisten niet in welke arm de deelnemers zaten. Het twee weken volgen van een bepaald dieet zou moeten leiden tot een stabiele toestand van het microbioom.

Primaire eindpunten waren fecale genotoxiciteit en genotoxinen (zoals nitroso-verbindingen). Secundaire eindpunten waren veranderingen in de samenstelling en activiteit van het microbioom in de darm.

Resultaten

Het vleesdieet verhoogde de fecale genotoxiciteit en de uitscheiding van nitroso-verbindingen, terwijl de consumptie van mycoproteïne de fecale genotoxiciteit en nitroso-verbindingen verminderde.

Bovendien verhoogde vleesinname de overvloed aan Oscillobacter en Alistipes, terwijl mycoproteïneconsumptie Lactobacillen, Roseburia en Akkermansia deed toenemen, evenals de uitscheiding van korteketenvetzuren.

Conclusie

Het vervangen van rood en bewerkt vlees door het vleesalternatief (mycoproteïne), vermindert de fecale genotoxiciteit en genotoxine-uitscheiding . Daarnaast verhoogt het de overvloed aan microben met vermeende gezondheidsvoordelen in de darm. Dit werk toont aan dat mycoproteïne een gunstig alternatief kan zijn voor vlees met betrekking tot darmgezondheid en darmkankerpreventie.

Referentie

  1. Farsi DN, et al. Eur J Nutr. 2023; https://doi.org/10.1007/s00394-023-03088-x

Deel blog: