Maand van de Macula: juni 2023

Aurora van de Loo
23 juni 2023
0 min

Juni is de zogenaamde ‘Maand van de Macula’. Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstig en onomkeerbaar zichtverlies in Nederland. Leeftijd is de voornaamste oorzaak van het ontwikkelen van maculadegeneratie; leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).

Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie gaat een deel van het netvlies, de macula, minder goed werken. Patiënten met LMD presenteren zich vaak met verminderde visus, vooral bij lezen, vervorming van het beeld (metamorfopsie) en centrale scotomen. Een volledig oogonderzoek is noodzakelijk om andere oorzaken van visusdaling uit te sluiten.

Campagnemaand

De MaculaVereniging organiseert deze maand voor de tweede keer de campagnemaand 'Maand van de Macula'. Ter gelegenheid van deze campagnemaand heeft de patiëntenvereniging goochelaar Hans Kazàn bereid gevonden om mee te werken aan een speciale instructievideo. In deze korte video legt oogarts Niels Crama uit aan Hans Kazàn hoe de ogen simpel en snel getest kunnen worden op maculadegeneratie.

https://vimeo.com/836587852/fdc27e7540?share=copy
Hans Kazàn aan tafel met Dr. Niels Crama

Met dank aan Dr. Niels Crama, Oogarts, Radboudumc Nijmegen en Hans Kazàn

Deel blog:

Referenties

1. MaculaVereniging: https://maculavereniging.nl/maand-van-de-macula/
2. Hans Kazan aan tafel met Dr. Niels Crama. MaculaVereniging: https://maculavereniging.nl/het-macula-kaartspel/
3. NHG-Standaard Leeftijdsgebonden maculadegeneratie; https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/leeftijdsgebonden_maculadegeneratie/maculadegeneratie_-_korte_beschrijving.html