SpecialismenGeriatrie
Maand van de Macula: juni 2023

Maand van de Macula: juni 2023

Aurora van de Loo
||
Inhoudsopgave

Juni is de zogenaamde ‘Maand van de Macula’. Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstig en onomkeerbaar zichtverlies in Nederland. Leeftijd is de voornaamste oorzaak van het ontwikkelen van maculadegeneratie; leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).

Maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie gaat een deel van het netvlies, de macula, minder goed werken. Patiënten met LMD presenteren zich vaak met verminderde visus, vooral bij lezen, vervorming van het beeld (metamorfopsie) en centrale scotomen. Een volledig oogonderzoek is noodzakelijk om andere oorzaken van visusdaling uit te sluiten.

Campagnemaand

De MaculaVereniging organiseert deze maand voor de tweede keer de campagnemaand 'Maand van de Macula'. Ter gelegenheid van deze campagnemaand heeft de patiëntenvereniging goochelaar Hans Kazàn bereid gevonden om mee te werken aan een speciale instructievideo. In deze korte video legt oogarts Niels Crama uit aan Hans Kazàn hoe de ogen simpel en snel getest kunnen worden op maculadegeneratie.

https://vimeo.com/836587852/fdc27e7540?share=copy
Hans Kazàn aan tafel met Dr. Niels Crama

Met dank aan Dr. Niels Crama, Oogarts, Radboudumc Nijmegen en Hans Kazàn

Verder leren
maculadegeneratie

Leeftijd is de hoofdoorzaak van het ontwikkelen van maculadegeneratie. Daarnaast zijn Kaukasische afkomst en roken als risicofactor geïdentificeerd. De behandeling van LMD bestaat uit een combinatie van observatie, advies over voeding en voedingssupplementen, rookstopadvies en intravitreale injecties.

De publicatie Maculadegeneratie’ op Farmacotherapie-Online gaat dieper in op de behandeling van LMD. Alvorens concrete therapeutische stappen te zetten wordt aangeraden om de richtlijn(en) van Nederlands Oogheelkundig Gezelschap te consulteren.

Lees verder

Inhoudsopgave

Sluiten

Geriatrie Digest Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
MedZine mailings