Verlichting van opvliegers

Aurora van de Loo
19 december 2023
1 min

Een recente studie onderzocht de rol van het darmmicrobioom bij de effecten van een dieetinterventie op de frequentie en ernst van opvliegers bij postmenopauzale vrouwen. De resultaten zijn veelbelovend.

Dieetinterventie

Postmenopauzale opvliegers, een veelvoorkomend symptoom, kunnen aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van vrouwen. In het huidige onderzoek is gekeken naar een laag-vet, veganistisch dieet met dagelijkse consumptie van gekookte sojabonen, in associatie met postmenopauzale vasomotorische symptomen. Er wordt gekeken naar een natuurlijke benadering om de frequentie en intensiteit van opvliegers te verminderen.

Onderzoek

De studie omvatte 84 postmenopauzale vrouwen met dagelijkse matige-tot-ernstige opvliegers, willekeurig verdeeld in twee groepen. Eén groep onderging de voorgestelde dieetinterventie, terwijl de anderen hun reguliere dieet handhaafden. Over een periode van twaalf weken werden dagelijks de frequentie en ernst van opvliegers vastgelegd met behulp van een mobiele applicatie.

Een belangrijk aspect van het onderzoek was de analyse van het darmmicrobioom bij een subset van elf vrouwen, waarbij monsters werden genomen bij aanvang en na twaalf weken interventie. De onderzoekers evalueerden verschillen in microbioomdiversiteit en identificeerden specifieke bacteriefamilies, -genera en -soorten die mogelijk gerelateerd zijn aan veranderingen in opvliegers.

Resultaten

De interventiegroep vertoonde aanzienlijke verbeteringen, waaronder een afname van 95% in totale opvliegers (p=0,007), het verdwijnen van ernstige opvliegers (van 0,6 naar 0,0/dag; p=0,06) en een 96% afname in matige-tot-ernstige opvliegers (p=0,01). Zowel dag- als nachtopvliegers verminderden respectievelijk met 96% (p=0,01) en 94% (p=0,004).

Hoewel de diversiteit in het darmmicrobioom niet significant veranderde, werden wel veranderingen ontdekt in de hoeveelheid van specifieke bacteriën in de darmen. Sommige bacteriën namen toe, terwijl andere afnamen:

Het bleek dat veranderingen in de hoeveelheid van Porphyromonas en Prevotella corporis verband hielden met een afname van ernstige opvliegers overdag. Zelfs nadat rekening werd gehouden met veranderingen in het lichaamsgewicht, bleef dit verband bestaan.

Ook bleek dat veranderingen in de hoeveelheid Clostridium asparagiforme samenhingen met een afname van het totale aantal ernstige opvliegers en ernstige nachtelijke opvliegers. Dit verband bleef significant, zelfs na correctie voor veranderingen in het lichaamsgewicht.

Met andere woorden, de samenstelling van darmbacteriën lijkt gerelateerd te zijn aan de ernst van opvliegers bij vrouwen in de menopauze.

Conclusie

De bevindingen van dit onderzoek wijzen op de veelbelovende rol van dieetinterventies bij het verminderen van postmenopauzale opvliegers. Een natuurlijke aanpak zoals deze kan een aanvulling zijn op bestaande behandelingsmogelijkheden voor opvliegers bij vrouwen. Grootschalige klinische studies zijn benodigd om de bevindingen verder te onderzoeken.

Deel blog: