Een subset van de patiënten met melanoom heeft een zeer laag overlijdensrisico

Aurora van de Loo
22 november 2022
1 min

Een deel van de melanoompatiënten heeft een zeer laag risico om te overlijden en deze patiënten zijn in een recente studie geïdentificeerd. De resultaten zijn gepubliceerd in CANCER.

Hoewel melanoom de meest ernstige vorm van huidkanker is, hebben de meeste patiënten een hoge kans om de ziekte te overleven. Er zijn aanwijzingen dat de toenemende incidentie van melanoom deels te wijten is aan overdiagnose; de diagnose van laesies die niet leiden tot symptomen of overlijden. In de huidige studie probeerden onderzoekers subsets van melanoompatiënten met een zeer laag overlijdensrisico te karakteriseren die mogelijk bijdragen aan overdiagnose.

Onderzoek

Melanoompatiënten werden uit de Surveillance, Epidemiology, and End Results database (SEER database) geselecteerd. Het betrof patiënten die in 2010 en 2011 werden gediagnosticeerd met stadium I laesies (met een Breslow-dikte van ≤1,0 mm dik) zonder verspreiding naar de lymfeklieren.

Er werden modellen ontwikkeld en gevalideerd om twee groepen te kunnen identificeren; patiënten met een zeer laag risico op overlijden aan melanoom binnen zeven jaar en patiënten met een hoger overlijdensrisico.

Resultaten

Er werden 11,594 patiënten geïncludeerd. Vergeleken met een totale zevenjaars mortaliteit door melanoom van 2,5%, had een subgroep (25%) van de patiënten een overlijdensrisico van minder dan 1%.

Jongere leeftijd bij diagnose en minimale invasie (Clark level II) werden in alle modellen geassocieerd met een laag overlijdensrisico. Breslow-dikte onder 0,4 mm, afwezigheid van mitogenen (actieve eiwitten of peptiden die de celdeling stimuleren), afwezigheid van ulceratie en vrouwelijk geslacht waren ook geassocieerd met lagere mortaliteit.

Er werd ook een kleine subset van hoogrisicopatiënten geïdentificeerd (minder dan 1%) met een overlijdensrisico groter dan 20%; deze patiënten waren ouder en de tumoren waren meer gevorderd. Bij deze groep kon meer complexe, potentieel levensreddende therapie worden overwogen.

Conclusie

In de huidige studie werden melanoompatiënten geïdentificeerd die een zeer laag risico hadden om binnen zeven jaar na diagnose te overlijden. Volgens de onderzoekers verdienen dergelijke gevallen verdere studie en consensusbespreking om classificatiecriteria te ontwikkelen. Daarbij zou dan de mogelijkheid moeten bestaan om deze gevallen te categoriseren met een alternatieve term zoals "melanocytaire neoplasmen met laag kwaadaardig potentieel"; om overdiagnose te voorkomen.

Referentie

  1. Eguchi MM, et al. CANCER. 2022; https://doi.org/10.1002/cncr.34490

Deel blog: