
Waar kom je de pictogrammen tegen?
Medicijngebruikers komen de pictogrammen straks tegen in de informatie die de apotheker geeft, bijvoorbeeld wanneer iemand een nieuw medicijn krijgt. Op termijn kom je ze ook tegen op verschillende webshops, op de webpagina’s waar men zelfzorgmedicijnen kunt kopen. Later verschijnen ze ook op het medicijndoosje zelf, op het schap in de apotheek of drogist en in de folders van de drogist.
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport):
“Ik vind deze samenwerking een goed voorbeeld van hoe zorgpartijen door de patiënt centraal te stellen tot iets moois komen. Het is natuurlijk belangrijk dat mensen weten welke geneesmiddelen ze veilig kunnen gebruiken. De invoering van deze pictogrammen kan daarbij helpen. Ik juich dit van harte toe.”
Gebruik van pictogrammen
Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt, kan de set pictogrammen gebruiken in informatie over medicijnen en vaccins. Denk aan (online) voorlichtingsmateriaal, bijsluiters, medicijnverpakkingen, video’s, folders of infographics over medicijngebruik. Het beleid van het CBG over het gebruik van pictogrammen in de bijsluiter en op de verpakking van medicijnen is vanaf vandaag ook gewijzigd.
Collegevoorzitter em. prof. Ton de Boer:
“Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je de informatie over je medicijn goed kunt begrijpen. Heldere, eenduidige pictogrammen als deze helpen daar bij, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Ik ben heel trots dat we met 17 partijen tot een set pictogrammen zijn gekomen. Ik kijk ernaar uit om deze pictogrammen in de praktijk tegen te komen.”
Samen naar duidelijke medicijnpictogrammen
Omdat er veel verschillende pictogrammensets bestaan, moeten medicijngebruikers de betekenis ervan steeds opnieuw leren. Daarom ontwikkelde het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’ deze pictogrammenset, samen met begeleidende teksten, om medicijninformatie begrijpelijker te maken. De begrijpelijkheid van de pictogrammen is daarbij ook getest: zowel met laaggeletterden als in apotheken en drogisterijen.
Het CBG coördineert dit publiek-private samenwerkingsverband. De bedoeling is om dit project de komende jaren verder uit te breiden. Ook in Europa.

Voorbeeld van een pictogram. Begeleidende tekst bij dit specifieke pictogram: ‘Laat op de tong smelten’